Ti Ta Trigger en De heilige vijver
Door: Jamie
Blijf op de hoogte en volg Jamie
23 April 2011 | Thailand, Koh Tao
(link foto's staat onderaan verhaal)
Dinsdag 5 april 2011
Ja, ik ben er nog!!! Het was geen droom, Koh Tao, het huisje, mijn tijdelijke thuis! YES!!
It's a tick of my bucket list! Sinds mijn wereldreis in 2008 heb ik met mezelf afgesproken om ooit terug te gaan naar Koh Tao om een dive master opleiding te volgen. Het feit dat ik nu hier ben en nog ruim twee en een halve maand op dit kleine geweldige eilandje zal zijn dringt nog niet helemaal tot me door.
Het is stralend mooi weer. Even douchen en op voor het ontbijt. Het is tien minuten lopen naar het “centrum” (lees: twee straatjes) van Sairee Beach. Hier aan de kust zijn alle duikscholen en hun accommodaties gevestigd. Er zijn twee straten waar alle restaurants en barretjes te vinden zijn. Er zijn uiteraard nog wat zijstraatjes, maar als toerist kom je daar niet zo snel. Ik, wonende op Koh Tao ben geen toerist meer en ik ga nu dus ontdekken waar je echt lekker kan eten en daar waar je niet de hoofdprijs betaald. Zest is een ontbijt/lunchroom waar veel DMT's naar toe gaan. Samen met New Heaven, Coffee Corner en Zanzi Bar. Wat een DMT is kom ik later op terug.
Na een zeer fout ontbijt met heel veel ei, spek en toast ben ik er klaar voor. We gaan vanmiddag op de pm afternoon boat. Oftewel ik ga duiken!
Nog een beetje met de handen in het haar sta ik toe te kijken hoe alles er aan toe gaat. Iedereen is ooit zo begonnen, dus maak ik me niet al te druk om het feit dat ik geen idee heb wat ik moet doen. De spullen worden gepakt en op naar de boot. Alles gaat er maar relaxed aan toe. Regels zijn er absoluut, maar zodra het even kan gaat alles hier op zijn Koh Tao's. Very lean back dus.
Met een aantal DMT's deden we een fun dive. Een fun dive zegt het eigenlijk al. Gewoon een leuke duik zonder officiële bedoelingen i.v.m. een cursus of klanten van de duikschool. Mitch is een DM en leidde de duik. Hij bepaald waar we naar toe gaan, hoe lang we op een bepaalde diepte blijven en hij houdt iedereen in de gaten. Of alles goed gaat en of we nog genoeg lucht hebben. Dat is wat je o.a. doet als DM.
Een DM is een Dive Master. Je mag dan gecertificeerde duikers mee uit duiken nemen. Je leidt ze als het ware rond en probeert zo veel mogelijk mooie dingen aan te wijzen, zodat ze een mooie duik hebben.
DMT is een Dive Master Trainee, in opleiding dus. Ik moet eerst mijn EFR en Rescue cursus volgen en dan ben ik officieel een DMT. Samen met nog zo'n 15 andere DMT's.
De duik was super want we zagen een zwart wit gestreepte zee slang en die zie je bijna nooit!
Tijdens de tweede duik zagen we een schildpad en terwijl Cameron de schildpad aan het filmen was werd hij aangevallen door een Trigger fish.
Trigger vissen kunnen rustig aan het koraal knabbelen en dan is er niets aan de hand. Alleen zijn ze nogal op hun territorium gesteld en nadat je duiker nummer zoveel bent van die dag kunnen ze het wel eens zat zijn en jagen je dan op een zeer onvriendelijke manier hun gebied uit. Wat ze doen is heel hard op je af zwemmen en bijten. Doordat ze erg krachtig zijn kan dit best wel schade aanrichten. Wat je doet is achteruit zwemmen zodat je ten eerste snel het territorium uit bent en ten tweede bijten ze dan in je vinnen. Wat ook wel wil helpen is het gebruiken van je octopus. Dit is je reserve adem automaat. Als je op de knop drukt spuit het lucht er uit. En dan maar hopen dat de bubbels het beestje afschrikt. Ik heb nog nooit een Trigger iemand zien aanvallen en ik moet toegeven dat ik blij was dat ik het niet was. Triggers zijn de enige vissen die vervelend kunnen doen maar, zolang je terug zwemt en je vinnen uitsteekt kan het niet veel kwaad. Haaien zijn hier heel af en toe en vergeleken met de Trigger vissen zijn dat kalme beestjes.
Terug op de duikschool geef ik me op om morgen weer twee fundives te doen. Donderdag begin ik met de EFR cursus.
Om zeven uur spreken we af om met een groep DMT's uit eten te gaan. Mitch werkt vanavond in de Chopper bar en dus drinken we daar een paar drankjes. Voor mij is het allemaal nieuw, maar dit is zo ongeveer de dagelijkse routine. Ontbijt, duiken, douchen, uit eten en drankjes drinken. De lunch ligt er een beetje aan hoe laat je duikt. De am boot vertrekt om 07:00 en de pm boot om 12:00.
Het is pas mijn eerste dagje maar het bevalt me prima.
De heilige vijver
Woensdag 6 april 2011
Aangezien ik aardig vaak, zeg maar bijna dagelijks ga duiken zal ik deze uiteraard niet allemaal beschrijven. Alleen wanneer ik iets onwijs leuks gezien heb en/of wanneer het deel uit maakt van de cursus. Want om nou iedere keer te beschrijven hoe ongelofelijk mooi de onderwater wereld is en hoeveel vissen ik gezien heb is denk is wat saai.
Ik ben inmiddels helemaal uitgepakt en gesetteld in het huisje. Het is helemaal van cement gemaakt wat een strakke moderne uitstraling heeft. Iets wat je niet verwacht hier. Er is een grote ruimte waar het bed staat, de kledingkast, een koelkast, een bakje en bijna over de hele lengte is een soort wand tafel gemaakt. Hier staat dan ook de tv, een laptop. Nu dus twee laptops en eigenlijk te veel om op te noemen. Er is een buiten keukentje achter op het balkon en aan de voorkant is een klein terrasje. Dan hebben we een klein badkamertje met douche en toilet en meer heb je hier ook niet nodig. Waar ik even niet aan gedacht had, is dat er geen wc papier in huis is. Dit omdat er een bum-gun is. Oftewel een mini, zeer krachtig hand douche ding waar je de hele boel mee school spoelt in plaats van het gebruiken van wc papier. Even wennen dus.
Het is huisje nummer A2 in de rij van zes. De landlord verhuurd vijftien van dit soort huisjes in twee rijtjes. Er is een gezamenlijke tuin wat het heel gezellig maakt. Zo heb ik inmiddels met de buren Tom, Sonja, Maliena en Thomas kennis gemaakt. Er lopen wat poedeltjes rond en er is een vijver. Hier zwemmen visjes en drie mini schildpadjes in. De vijver is heilig. Dit heeft niets met het Thaise geloof te maken, maar met de landlord zelf. Het is een oud mannetje die van allerlei vrouwen en meisjes in dienst heeft om alles te regelen, maar van de vijver blijft iedereen af. Dat is zijn ding. Hij spendeert dan ook uren rond om het watertje. Tijdens de overstromingen is hij non-stop in de weer geweest om te zorgen dat de vissen het goed hadden. Hij heeft het maar wat goed voor elkaar om zich zo op zijn oude dag slechts om een vijver te hoeven bekommeren.
Na de duik heeft Mitch me de buurt laten zien, zo kon ik ook meteen het ingestorte huis zien. Want er is inderdaad één ingestort huis. Niet helemaal, maar de grond eronder is weg geslagen door de enorme rivier die ontstaan is door de hevige regen val. De palen hadden hierdoor geen hou vast en daardoor is de boel gaan verzakken. Bij het strand is bij de Big Blue duikschool niets meer te zien van de schade. Te hutjes op palen zijn opnieuw gestut en de Chopper bar heeft een grote schoonmaak achter de rug. Niet alleen Choppers trouwens. Alle door de modder getroffen gebouwen moesten flink aan de schoonmaak. Verderop op het strand was nog één hutje te zien wat nog niet gerepareerd is. Verder zie je af en toe nog wat zandzakken liggen en stroomt er op één punt beneden bij Sairee nog steeds water over de straat. Maar dat is alles wat je nog ziet van de overstromingen. Ons huisje is schade vrij gebleven gelukkig. De rivier stroomt aan de achterkant langs het huisje en ligt een stuk lager. Wij zitten hoog en droog.
Vanavond zijn we met z'n allen weer lekker gaan eten, Mitch moet weer werken en ik ga verstandig doen en vroeg naar bed. Eindelijk even bijslapen. Morgen ga ik tijdens de EHBO cursus proberen poppen weer het leven in te roepen en daar moet ik uiteraard fit voor zijn.
Link foto's: https://picasaweb.google.com/110499589480486761305/KTSA256April11#
23 April 2011 - 21:47
Wendy:
leuk huisje hebben jullie.
the little ''rag doll ''komt mij bekend voor.
Vrolijk Pasen. Happy Easter
xoxo M -
24 April 2011 - 08:39
Floor:
Meis, dit worden de twee leukste cursussen ooit! Ik heb het er ook zo onwijs naar mijn zin gehad. Rescue diver is super gaaf! Vergeet niet een drankje te drinken in de Tree bar: super view! Mocht je ooit bij Coral Grand zijn, zie je bij wie ik het heb gedaan. Xxxx