Emergency Responder, Diver diver, Pancake Man
Door: Jamie
Blijf op de hoogte en volg Jamie
01 Mei 2011 | Thailand, Koh Tao
(link foto's onderaan verhaal)
Donderdag 7 april 2011
Vandaag heb ik mijn EFR cursus, oftewel mijn Emergency First Responder course.
Dit doe ik samen met Tristan en Sarah. Tristen is ook een DMT bij Simple Life Divers.
Ik ben al gecertificeerd, maar een opfris cursus kan nooit kwaad. En bovendien leer ik het nu in het Engels. Dus mocht een niet Nederlands sprekend persoon in mijn omgeving onwel worden weet ik wat ik moet doen. Het slachtoffer rustig benaderen en wanneer de persoon bij bewust zijn is zeg ik:
“Hi, my name is Jamie. I am an emergency responder, may I help you?”
De cursus heeft een iet wat Amerikaans tintje.
Het was een leuke en uiteraard leerzame dag. Ik heb het hartritme massage geven weer in de vingers en een slagaderlijke bloeding moet geen probleem zijn. We hebben in één dag het hele boek door gewerkt, de praktische handelingen geoefend en een examen gedaan. Ik had gelukkig maar 2 van de 55 fout. Het meest lastige van alles is dat het in het Engels is. Ik maak mijn borst maar nat, wetende dat er nog aardig wat hoofdstukken gelezen moeten worden.
Diver, diver are you ok?!
Vrijdag 8 april 2011
Nu ik toch bezig ben knallen we de Rescue cursus er achter aan. Deze moet je ook gedaan hebben voordat je aan de Dive Master Trainee begint. Vandaag gaan we dus verder met het redden van levens. Dit maal speelt het zich echter niet alleen in het klaslokaal van de duikschool af, maar ook op de boot en in het water.
Na een tweede boek doorgewerkt te hebben gaan we met de PM boot mee naar de duiksite van vandaag. Zodra we stil liggen hebben we een gevalletje: Man overboord.
Masker op, vinnen aan, snorkel in en gewapend met een reddingsboei op naar het slachtoffer.
“Diver, Diver, are you ok? I am a Rescue diver. May I help you?”
Zo hebben we vandaag “duikers” aan de oppervlakte gered die het bewustzijn waren verloren, duikers die in paniek waren en wild spartelde, duikers die zonder lucht zitten en over vermoeide duikers. Uiteraard is het een oefening, maar we namen het bloed serieus.
De laatste oefening was een hele scene, vanaf het vinden van de duiker tot aan het op de boot tillen van het slachtoffer. Mijzelf verbazend heb ik een jongeman uit het water kunnen redden en met goede technieken heb ik de beste man zelfs om mijn nek hangend de ladder aan de achterkant van de boot op weten te tillen. Ik was dan ook best een beetje trots op mezelf.
Morgen gaan we alles onderwater oefenen. Het redden van goed acterende DMT's was leuk, maar ook wel een beetje vermoeiend.
Zo als bijna iedere avond gaan we met een groepje DMT's uit eten en ook bijna iedere avond gaan we daarna nog gezellig een drankje drinken. Zo zitten we vanavond dan ook met z'n allen in de Chopper bar. Dit is een sports bar met een Australische eigenaar Jeff. Jeff is ook een course director bij Simple Life. Dat is het hoogste niveau wat je als duiker kan hebben. De bar is altijd vol en gezellig, dit mede doordat er dagelijks life muziek is. Dan (Daniel) is één van de gitarist/zangers en werkt al ruim zeven jaar in Choppers. Onlangs is hij ook zijn DMT gestart bij Simple Life. Het is dus een beetje ons kent ons hier in de bar. En dit maakt het avond op avond veel te gezellig en vaak ook veel te laat.
The Famous pancake man
Zaterdag 9 april 2011
Vanochtend hebben we het praktijk gedeelte van de cursus afgemaakt. Uiteraard ga ik er van uit dat het niet nodig is, maar mocht er een bewusteloze duiker op de boden van de oceaan liggen weet ik nu precies wat ik moet doen. Hoe je langzaam opstijgt met de duiker en dan zwemmend naar de boot ontdoe je de duiker van zijn duik uitrusting, terwijl je mond op mond beademing geeft. Dit ging allemaal goed. Wat ik best een beetje spannend vond was het oefenen van een duiker in paniek onder water. Zij trekken namelijk je ademautomaat uit je mond en je duikbril van je gezicht, omdat dit in een echte situatie ook kan gebeuren.
Vanmiddag heb ik het examen met slechts één fout afgesloten dus mag ik mijzelf vanaf nu een Rescue Diver noemen. Jee! Nu op voor de DM titel.
Vanavond hebben we een barbecue in onze tuin. De mannen zijn de hele middag in de weer geweest. Spiesjes en een salade maken. Aardappels en maiskolven voor op de bbq. Het regelen van bordjes en bestek en uiteraard het aansteken van de bbq. De jongens waren in hun element, ze mochten een fikkie stoken, zo brandde er vanmiddag dan ook eerst een enorm kampvuur in de bbq. Tegen de avond was het een mooi smeulend vuurtje. Mijn timing was perfect. Ik kwam thuis na de cursus en kon zo aanschuiven. Wat een luxe en het was heerlijk! Flea de Simple life dog woont tegenwoordig bij ons op het terrein. De bbq was voor haar ook een traktatie, restje hier, botje daar.
Morgen kan ik uitslapen dus niets dat me weerhoudt van een avondje uit. Dat we gister en de dagen daarvoor in de bar zaten, doet er even niet toe. Dus op naar Choppers en daarna nog even naar de Diza bar.
Tegenover de Diza bar is niet alleen een 7-11, (7-11 is een supermarktje, deze zijn 24 uur per dag geopend.) er staat vanaf een uurtje of zes ook altijd een klein ingenieus karretje waar je de beroemde pannenkoekjes kan kopen. Deze beste man maakt er een waar spektakel van. Pancake met Nutella en banaan, aardbei en chocola, verse kokos en slagroom. Voor de hartige trek is er een optie kaas, ui, tomaat en ei. Worstjes of ham is nog mogelijk. En voor de vis liefhebber is er tonijn.
Het is eigenlijk een flinterdun pannenkoekje met veel beleg en gebakken in een ongelofelijke hoeveelheid vet. Ongezond maar lekker. Vanavond ga ik voor de kaas, ui, ei, tomaat variant. Heerlijk!
Foto's: https://picasaweb.google.com/110499589480486761305/KTSA3789April11#
01 Mei 2011 - 18:18
Petra:
Hoi Jamie,
Leuk om weer het e.e.a. te lezen van jouw turbulente reizen. Hoe staat het nu met jou en Mitch? Is het nog steeds liefde met een grote L?
Groetjes, ook van Daan.
p.s. heb de uitzending op DVD naar bij je vader in de bus gedaan. -
02 Mei 2011 - 04:51
Jamie:
Hoi Petra en Daan,
leuk om van jullie te horen.
Hier gaat alles super en de Liefde kan nog steeds met een grote L gespeld worden.
Mijn vader heeft de dvd ontvangen en vroeg mij on jullie hier heel hartelijk te bedanken. Dus bij deze :)
Groetjes Jamie -
02 Mei 2011 - 17:26
Nico:
he jamie, Dus als ik in juni ga duiken dan zijn er verschillende DMT die mij van de bodem kunnen rapen of na een knokpartij met een triggervis.
Ik heb je ook nog een normale email gestuurd.
groet