This arvo bye bye sesh with barbie - Reisverslag uit Brisbane, Australië van Jamie Marijnissen - WaarBenJij.nu This arvo bye bye sesh with barbie - Reisverslag uit Brisbane, Australië van Jamie Marijnissen - WaarBenJij.nu

This arvo bye bye sesh with barbie

Blijf op de hoogte en volg Jamie

18 Februari 2013 | Australië, Brisbane

Dinsdag 8 januari 2013

Zo gezegd zo gedaan, vanavond gaan Simon en ik naar de stad om drankjes te drinken bij de Eagle Street Boulevard. De boulevard is gelegen aan de Brisbane River.
Het is er erg mooi en gezellig, een echte wining en dining sfeer. Er zijn allemaal restaurants en barretjes waar je leuk kan zitten terwijl je over de rivier en de verlichte stad kijkt. Het is heel mooi en weer eens wat anders dan de feestjes in het thuis honk.
Wanneer we terug zijn is de avond bijna voorbij, maar niet voordat we op het dak klimmen en ik eindelijk mijn vallende ster kan spotten. Na vele feest avondjes op het dak heb ik niet één vallende ster gezien, dit mede doordat het bewolkt was en de concentratie ook niet echt optimaal was moet ik toegeven...
Maar vanavond is het een heldere avond en terwijl we naar de Melkweg staren zie ik zowaar een vallende ster. Gelukkig als een klein kind ben ik helemaal blij met het op één na laatste avondje hier in huize Pryde.

Woensdag 9 januari 2013

Het is vandaag echt heel warm, ruim 37 graden. En dat in dit vochtige klimaat merk je goed zodra je in beweging komt. Je bent meteen lekker plakkerig, zullen we maar zeggen. Ik heb de dag voor vertrek uiteraard een hoop te doen en alleen de kleine wandeling naar de supermarkt is al een hele work out. Ik stel me niet aan hoor. Het is vandaag namelijk heet in heel Australië. De gemiddelde temperatuur in heel Australië is op een record hoogte vandaag.
Ik heb deze maand overigens echt geluk gehad, het is al weken stralend weer. En dit terwijl Brisbane veel zomer regen kent. Het heeft een subtropisch klimaat met hete vochtige zomers en zachte droge winters. Ook wordt Brisbane regelmatig getroffen door heftige onweer en hagel buien. Sinds dat ik hier ben heeft het denk ik 4 keer een beetje gerommeld en geregend. En alle keren was dit 's nachts.
In 2011 waren er enorme overstromingen. Het was ook te zien op het Nederlandse nieuws. Iedereen hier praat er nog veel over. Ook zie je de sporen van hoe hoog het water gestaan heeft.
Echter, zou flink wat regen één dezer dagen wel goed zijn voor alle bosbranden die er momenteel door Victoria, New South Wales en ook deels door Queensland razen. Het is bizar om dat mee te maken.
Ik zit hier overigens helemaal veilig hoor. Voor zowel de bosbranden als de overstromingen. Simon zijn huis staat een beetje op de heuvel. Hierdoor kan je goed over het dal heen kijken waar je momenteel de rook ziet hangen. De lucht kleurt dan een beetje roze. Het komt dan bizar dichtbij. En zeker toen er vanmiddag wat as in de tuin neer dwarrelde.

Vanavond is mijn going away bbq en ik heb als het goed is lekkere burgers en salades gemaakt. Ik dacht dat we ongeveer met 7 personen zouden zijn. Uiteindelijk was het bericht van een afscheids-bbq goed verspreid en zaten we met 13 man aan tafel. Het was heel gezellig en gelukkig had ik meer dan genoeg gemaakt.
Het is best gek om na deze 4 weken gedag te zeggen. Net nu je iedereen kent en je het helemaal naar je zin hebt. En nu je de taal een beetje door hebt. Men spreekt hier natuurlijk engels, maar Australiërs zijn erg makkelijk en misschien een beetje lui genoemd in hun praten. Woorden worden veel afgekort.
De welbekende barbie = barbecue.
arvo = afternoon
sesh = session

Dus praat men vaak over:
'Let's have a barbie sesh this arvo.

Australia wordt uitgesproken als Straya.
Dan heb je nog de:
combo = combination
sunny's = sun glasses
breakie = breakfast
mozzy = mosquito
cabby = taxi chauffeur

Ook is er zelfs een officiële reclame op tv waarin ze zeggen.
'Australië, het enige land waar Mac Donalds, officieel Macca's heet.
Want uiteraard moet dat ook afgekort worden.

De avond zit er op. De bordjes zijn leeg, de biertjes zijn op en Gilma had als verrassing een taart meegenomen, maar aan al het goede komt een einde...en in Melbourne staat me vast weer een leuk nieuw avontuur te wachten.

Donderdag 10 januari 2013

Precies een maand geleden vertrok ik vanuit het koude Nederland om een Australisch avontuur aan te gaan. De eerste maand is helemaal geslaagd. Vanmiddag brengt Simon me weer weg naar het vliegveld, maar er staat nog één ding op het to do lijstje.
Queensland kent een lijstje genaamd: 150 must-do's in Queensland. Op het lijstje staat een bezoekje aan: The famous Yatala Pie Shop.
Een klein pie winkeltje wat ongeveer 130 jaar geleden zijn eerste pie bakte is uitgegroeid tot enorm groot en bekend Pie house wat dagelijks ruim 3,5 duizend pies verkoopt en honderden zoete gebakjes. Het is verplaatst naar een groot landhuis direct aan de snelweg waardoor het heel goed te bereiken is. (Een pie is een soort rond pastijtje/quiche achtig hartig taartje, voornamelijk gevuld met vlees ragou.)
Er is keuze uit te veel smaken en voor iemand die niet zo goed is in de knoop door hakken een ware uitdaging. Ik speel het safe. Ik neem de klassieker, een steak pie. daar kan je nooit verkeerd mee gaan. Daarbij kan je kiezen voor erwtjes puree. En als dat er bij hoort, dan doe je dat.
Ik beschreef de pies net als een kleine taartjes, deze is echter enorm en samen met de erwtjes puree denk ik dat mijn bord makkelijk een halve kilo weegt. Nou eet smakelijk dan maar.
En wederom ben ik Simon dankbaar want zelfs op de dag van vertrek doen we nog iets echt in Aussie style en het is nog super lekker ook! Met een goed gevulde maag zeggen we weer tijdelijk gedag. Want we zien elkaar weer in Europa, dan is het mijn beurt om de jongens ons landje te laten zien.

Dag Brisbane en de boys, dank voor de super tijd!!