Verdwaalde Amsterdammer
Blijf op de hoogte en volg Jamie
06 Februari 2013 | Australië, Brisbane
'Het is al weer 2013! De tijd vliegt.'
Ik merk dat ik in de afgelopen jaren deze zin telkens weer herhaal. De tijd gaat dan ook snel. Wanneer ik terug kijk naar de afgelopen vijf jaar, kan ik in ieder geval met een grote glimlach zeggen dat ik niet heb stil gezeten.
Bij een flinke nacht op stap hoort een vet ontbijt. Gebakken ei, spek en worstjes van de bbq. Dit alles op vers wit brood met wat tomaten saus erbij, heerlijk ongezond. De welbekende goede voornemens gaan pas in vanaf 2 januari :)
Nieuwjaarsdag is heet in Brisbane, erg heet. Dus moet er een manier van verkoeling komen. Matt en Dylan rijden even op en neer en hup binnen een half uur zit de hele club in het opblaas zwembad in de tuin. Met een verkoelend drankje in de hand luiden we het nieuwe jaar in.
En omdat Gumby vandaag jarig is gaan we die avond met z'n allen naar een Indiaas restaurantje om heerlijke curries te eten.
Donderdag 3 januari 2013
Mijn laatste weekje in Brisbane is in gegaan. Vandaag ga ik nog een keertje naar het centrum. Dit maal breng ik de eerste uurtjes van de dag echter door in de Botanic Gardens. Had ik dat maar eerder geweten, het is hier zo mooi! De andere dagen zat ik bij een cafeetje in de winkelstraat. Nu heb ik heerlijk langs de Brisbane River gewandeld en aan het water gezeten, mijn boekje gelezen en een verhaaltje getypt. Heerlijk ontspannen!
Het is echt een heel mooi en gevarieerd park. Via een boardwalk loop je tussen de mangrove langs de rivier, om vervolgens langs enorme Fig Trees naar een open plek te lopen waar je je ineens op een tropisch eiland begeeft met al de wuivende palmen. Ook is er een super mooie bloementuin en een Japanse tuin met allerlei vijvertjes. Kijk je echter op dan zie je ook de hoge gebouwen van de stad, maar dat lijkt zo ver weg als je hier bent. Alleen de weerspiegeling in het water verraadt het bestaan van de stad.
In de middag verruil ik het park voor de South Bank Parklands. Dit ligt aan de andere kant van de Brisbane River. Het is een mooi aangelegd stuk park tussen de Victoria Bridge en The Goodwill Bridge. Het is voornamelijk voor de toeristen en de stadsmensen om even aan het drukke stadsleven te ontsnappen. Ook is het er goed toeven voor moeders met hun kinderen. Je kan er wandelen langs de rivier en liggen in het gras, ook is er een klein regenwoud waar je door heen kan wandelen. Er zijn allerlei restaurantjes, cafeetjes en barretjes. Ook is er een lagoon met een stad strandje. Het ziet er schitterend uit, maar het is meer een kikkerbadje voor de kids. De chloor lucht is overweldigend. Dit om het voor de oudere kids, die niet met luier en al het water in gaan, ook nog leuk te houden.
Er wordt ook van alles georganiseerd op de South Bank, zoals marktjes en activiteiten, er is een kunst galerie, een cultuur centrum en 's avonds is er een openlucht theater. En net als in Londen staat er een groot reuzenrad.
Na een prima middagje vertoeven op de South Bank neem ik een taxi boot terug naar het centrum. Deze water taxi's varen de hele dag op en neer op de Brisbane River.
Door het warme klimaat hier in Brisbane zie je veel grote hagedissen, vaak zitten ze op de boomstammen en rotsen en soms steken ze ineens het wandel pad over. Gelukkig blijven ze altijd in de buurt van de parken en zie je ze niet in de stad. Daar zijn de Scumbag birds voor. Eigenlijk genaamd, Ibis birds. Maar is de stad zie je ze altijd rommelen in het vuilnis, het zijn de meeuwen van Brisbane.
In de stad zie je overigens van alles lopen, net als in iedere grote stad. Vandaag liep ik echter achter een heel speciaal figuur. Hij was gekleed in een witte bloes, een rode broek, een pet met de woorden Amsterdam erop en jawel, jawel hij had echte houten klompen aan zijn voeten. Met een rotgang marcheert hij dwars door de winkelstraat en mompelt een end weg. Dit terwijl hij naar muziek luistert wat je wanneer je achter hem loopt, keihard uit zijn koptelefoon hoort knallen. Wie had dat gedacht, een ras Amsterdammer zo ver van huis...
Zaterdag 5 januari 2013
Vandaag is Dylan jarig en we vieren het met z'n allen op het strand. Het is mooi weer en wederom lekker heet, een prima locatie dus. Inmiddels heb ik wel door dat er geen feestje voorbij gaat zonder een bbq en biertjes. Om het een leuk feestje te maken voor iedereen blijven we kamperen in de achtertuin van Gumby zijn vader, hij woont bij het strand. Zo is niemand de bob en is iedereen blij.
De meiden doen de boodschapjes. Met een giga kar vol met broodjes, veel vlees, (fris)drank, salades, chips, dips, een complete picknick plastic wegwerp set en een verrassing verjaardag taart komen we terug. Onze plicht zit er op, de rest is aan de mannen. En van nature regelen zij de bbq met veel stoere mannen gepraat. Wanneer het klaar is komen ze terug met het “overgebleven” vlees. De helft gaat namelijk al op tijdens het bbq'en zelf. Dit onder het mom van:
'Even testen of het al goed is.'
Het was allemaal super lekker en gezellig en Dylan was echt verrast met de taart inclusief kaarsje. Na een sessie “griezel verhalen” vertellen op het strand was het tijd om het tentenkamp op te zetten. Kamperen doe ze hier echter iets anders. Niet in een tent maar in een Swag. Dit gebruikt men voornamelijk op het land en in de outback.
Een Swag is een soort van slaapzak met matras er in. Het is gemaakt van waterdicht materiaal en je kan het helemaal afsluiten wanneer het regent. Je schijnt dan echt droog te blijven. Men overleeft hele storm-en onweersbuien in de Swags. Ik hoop zo dat het enorm gaat regenen en onweren vanavond, leuk en spannend!!
Inmiddels is iedereen wel zo'n beetje gesetteld in de achtertuin. Jonesy slaapt in zijn camper busje, Gilma en Steward op de naar beneden geklapte achterbank van de grote 4x4, Danny binnen op de bank, maar de die-hards slapen buiten in de Swags. (Eigenlijk is de reden niet het feit dat wij zo die-hard zijn, maar dat niet iedereen een Swag heeft, maar dat maakt niet uit.)
We hebben nog lang zitten kletsen. Het was echt heel gezellig zo in een kringetje rondom een kaars. Een kampvuur werd wat lastig in de achtertuin.
Langzaam zocht iedereen zijn bedje op en ik mijn Swag. Ik vind het helemaal geweldig zo kamperen in de tuin. Kom maar op met die storm!!
Een paar uur later...
Drup, drup....drup drup. Ja, de ze hebben me gehoord daar boven. Midden in de nacht werd ik wakker door regen druppels op mijn gezicht en hup even de rits helemaal sluiten en daar lig je dan. In je eigen mini slaapzak tent, helemaal droog terwijl de regen neer klettert op je Swag. Het geluid was super en ik heb echt mega geslapen.
De volgende ochtend werd ik dan ook met een grote glimlach wakker. Helemaal tevreden met dit kamp avontuur. Het was echt een super leuk verjaardagsfeestje en weekendje aan het strand.
Om Simon een beetje te helpen in ruil voor dat ik hier verblijf hebben we toen we terug waren de rest van de zondag middag op zijn dak doorgebracht. Dit omdat we het dak zelf, maar vooral de dakgoten hebben schoongemaakt. Dit was hard nodig en zeker omdat hij zijn huis volgende week wil gaan verhuren. Vandaag was dus een nuttig dagje, maar met een luie zondag avond met take-away fish & chips en een filmpje.
Maandag 7 januari 2013
Nog maar drie dagen en dan vlieg ik alweer naar Melbourne.
Er staan nog een paar dingen op het to do lijstje en daarom gaan Simon en ik vanavond naar Mount Coot-tah. Dit is een berg aan de rand van de stad. Op de top is een restaurant met een groot platform van waar je de hele stad kan zien. Het is een echte toeristen trekker en overdag rijden afgeladen bussen vol met, voornamelijk Aziatische, toeristen af en aan. 's Avonds is het er gelukkig rustig, terwijl het uitzicht dan juist op zijn mooist. Alles is donker om je heen en beneden zie de de duizenden stadslichtjes.
Ik ben hier nu bijna vier weken en ken de stad inmiddels een beetje, wel zo leuk wanneer Simon me allerlei plekjes aanwijst. De rivier, South Bank, the Brisbane Eye en de Eagle street. Daar gaan we morgen avond naar toe. Voor vanavond zeggen we: 'Lets call it a night.' En rijden terug naar huis.
Welterusten!