Nieuw Holland - Reisverslag uit Brisbane, Australië van Jamie Marijnissen - WaarBenJij.nu Nieuw Holland - Reisverslag uit Brisbane, Australië van Jamie Marijnissen - WaarBenJij.nu

Nieuw Holland

Blijf op de hoogte en volg Jamie

04 Januari 2013 | Australië, Brisbane

Australië, het land daar ergens down under met de onbekende hoofdstad genaamd Canberra.
Het is het op vijf na grootste land ter wereld en ligt op het zuidelijk halfrond. Met een oppervlakte van 7.687.808,6 km² is het slechts 185 keer groter dan Nederland. Ondanks de enorme grootte van het land heeft het slechts 22 miljoen inwoners. De meeste daarvan wonen in en om de grote steden aan de kust.
Australië werd ongeveer 50.000 jaar geleden ontdekt door de eerste bewoners, de Aborigines.
Rond het jaar 150 werd er voor het eerst door de Grieken over het land geschreven, zij hadden het over het Terra Australis Incognita, oftewel: Onbekend zuidelijk land.
Het land werd dan ook al tienduizenden jaren bewoond voordat de Nederlander Willem Jansz het in 1606 ontdekte. Hij stichtte ondanks de ontdekking geen kolonie. In 1770 werd vervolgens de oostkust ontdekt en bezet genomen door de Brit James Cook, die het in eerste instantie als strafkolonie gebruikten. Hij noemde dit gebied New South Wales en stichtte de eerste kolonie. Pas in de 19e eeuw volgden de andere vijf koloniën, Queensland, Victoria, Tasmania, Western Australia en Nothern Australia. Dit zijn de huidige Australische staten. Op 1 januari 1901 voegde de zes koloniën zich samen tot één federatie, Australië.
Toch heeft het hele continent Oceanië van 1650 tot 1817 trots de naam Nieuw Holland gedragen!

Donderdag 13 december 2012

Mijn eerste avondje in Brisbane werd gevierd met een bbq en was heel gezellig. Matt, Danny en Simon ken ik van de Eurotrip en we hebben lekker herinneringen opgehaald. De aankomende vier weken blijf ik hier logeren. Ik, in het jongens huis. Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan? Vast heel prima want, I will be one of the guys. Om de avond feestelijk af te sluiten heeft Danny poffertjes gemaakt. Zijn oma is Nederlands en maakt als van jongs af aan poffertjes voor hem.

Het is vrijdag en het weekend staat hier voornamelijk voor feest, drankjes drinken en leuke dingen doen, oftewel:

'Living the Dream.'

Klinkt goed, ik doe gezellig mee.
Overdag werken de jongens en vandaag ben ik dus tot een uurtje of drie alleen thuis. Dat geeft me mooi de gelegenheid om even goed rond te kijken, mijn spulletjes uit te pakken en even een paar fotootjes te maken zodat ik jullie kan laten zien waar ik verblijf.
Simon heeft een leuk huis in een mooie buitenwijk van Brisbane. Er staan allemaal losstaande huizen met een tuin er omheen. Wat overigens heel normaal is hier. Er is zoveel ruimte, waarom zou je rijtjes huizen bouwen?
Het is een een beneden woning met grote garage, deze garage dient in het weekend als thuishonk voor de jongens. De eettafel van het terras wordt daar neergezet en het feestje kan beginnen.
In de huiskamer met open keuken staat een ping pong tafel er is een grote lounge met enorme tv, verder zijn er drie slaapkamers voor de boys en ik verblijf in de logeerkamer. Helemaal prima met een twee persoon bedje en een bureautje. Rondom het huis loopt de tuin en aan de woonkamer zit een terras waar de eettafel en de bbq staan. De tuin is omheind met een schutting, dus genoeg privacy om heerlijk in de tuin te zonnen. Ik kan wel zeggen dat het een prima onderkomen is.
Zodra de boys thuis zijn wordt er nog even snel wat gegeten en dan gaat de muziek aan op standje maximaal. De garage is geopend en de pret kan beginnen. Één voor één komen de vrienden binnen en is het eigenlijk de hele avond heel gezellig. Biertjes en voor mij een wijntje, sterke verhalen en skaten...Ze hebben allemaal kleine longboardjes en aangezien het hier heel heuvelachtig is kunnen ze hun lol niet op.
Net voor de schemer valt, pakt iedereen spontaan zijn skateboard en één iemand rijdt met de pick up er achteraan. Samen met de rest spring ik in de pick-up. De jongens cruisen ondertussen naar beneden van de heuvels af. Het is net snowboarden, maar dan op wieltjes en op de weg.
Terug in de garage, die overigens gewoon nog wagenwijd open staat, gaat het feestje verder.

Zaterdag ochtend staat de hele groep jongens weer paraat want Steward is jarig en we gaan met z'n allen golven. De omgeving is hier zo mooi en ook op de golfbaan kijk ik mijn ogen uit. De natuur is in volle bloei. Het is heel groen doordat het genoeg regent in de zomer. Tot nu toe is het stralend weer en heel heet, het is ruim dertig graden Celsius.
Na het golven is het tijd voor de lunch die wordt genuttigd in de lokale pub. Ik doe vrolijk overal bij mee en vind het heerlijk. Of het nu 4, 8 of 17 jongens zijn, het woord drama komt niet voor in het woordenboek en dit maakt het zo gemakkelijk. Net zoals dat het avond eten gewoon even spontaan gehaald wordt en we weer lekker bbq-en. Ik ben overigens benieuwd of het Australië, Zuid-Afrika kan verslaan met de hoeveelheid bbq-en. Ik denk het niet, maar we zullen zien.
De avond is wederom gezellig en dit maal zie ik ook het dak van het huis. Het is blijkbaar heel normaal dat de hele club op het dak klimt om met hun drankje in de hand liggend naar de sterren te kijken.

Maandag 17 december 2012

De wekker gaat vanochtend om 04:45 want om 05:30 rij ik met Simon mee naar het centrum van Brisbane. Het ritme is hier dan ook anders dan thuis. Tussen 20:00 en 22:00 gaan de jongens naar bed omdat ze allemaal vroeg beginnen, hierdoor ze uiteraard ook weer vroeg vrij zijn.
In Australië heb je echt een auto nodig anders kom je nergens. Zeker niet wanneer je ruim 30 minuten rijden uit het centrum woont. Dus de enige manier voor mij om in het centrum te komen is wanneer ik kan meerijden. Gewapend met mijn laptopje en boek weet ik mezelf vast te vermaken tot 09:00 uur. Dan gaan de winkels open.
Wanneer ik echter om 06:00 uur in het centrum van Brisbane sta, is het alles behalve uitgestorven. De cafeetjes zijn al open en het is al flink druk door alle mensen die op weg zijn naar hun werk. Iets wat hier ook veel voorkomt is dat men voor werk of privé een ontbijt afspraak heeft. Vandaar dat de meeste cafeetjes al om 06:00 uur open gaan.
De zon schijnt al en je voelt dat het een hete dag gaat worden. Ik ga vandaag niet alleen de stad bekijken, maar ook kijken waar ik eventueel kan gaan werken. Australië, heeft de afgelopen jaren totaal geen last van een economische crisis gehad en is juist enorm vooruit gegaan. De Australische dollar is het dubbele waard van wat het was toen ik hier ruim vier jaar geleden was. Ik val bijna van mijn stoel wanneer ik 4,- dollar moet afrekenen voor mijn thee. Dat is EUR 3,20
Hetzelfde overkwam me toen ik gister in de supermarkt was. Slechts EUR 4,- voor een liter vruchten yoghurt. Echt bizarre prijzen. Dus vandaar dat ik ga proberen hier te werken. Ik ben wel vrij gelimiteerd want zit vast aan de uren dat Simon naar werk gaat en weer terug. Maar, wie niet waagt wie niet wint.

Brisbane ligt aan de oostkust van Australië ongeveer 20 kilometer land inwaarts. De Brisbane River kronkelt dwars door het centrum. Ik werd afgezet op de Queenstreet, deze ligt centraal en is dé winkelstraat van Brisbane. Hier zie je ook enkele straat artiesten en de welbekende Aborigines die spelen op hun didgeridoo.
Het is bijna kerst, maar het feit dat het ruim dertig graden is en ik in een zomer jurkje en slippertjes loop, doet het toch wat moeilijk realiseren dat het al bijna zo ver is. Gelukkig is alles versierd, staat er een enorme kerstboom op het stadsplein, wenst iedereen je Merry Christmas en staat er een meisjes koor dat engel achtige kerstliedjes zingt.
Brisbane kent geen oud historische architectuur, maar wel degelijk oude gebouwen. In het centrum is het een mix van oude en nieuwe bouw. Hoge torens, kerkjes en moderne bruggen. In 1824 is Brisbane gesticht als strafkolonie en is vernoemd naar de toenmalige gouverneur Sir Thomas Brisbane. In 1859 werd Brisbane uitgeroepen tot de huidige hoofdstad van de staat Queensland. Het is nu de derde stad van Australië en heeft ruim 1.6 miljoen inwoners.
Ik heb mij prima vermaakt en als echte toerist de stad bekeken en om half drie werd ik door Simon weer opgepikt, wat een luxe.

Link foto's:

(wanneer je de link niet kunt aanklikken, kan je deze kopiëren en plakken, dat werkt ook)