Culture Shock !! en Zzzzzz Mozzy's - Reisverslag uit Nairobi, Kenia van Jamie Marijnissen - WaarBenJij.nu Culture Shock !! en Zzzzzz Mozzy's - Reisverslag uit Nairobi, Kenia van Jamie Marijnissen - WaarBenJij.nu

Culture Shock !! en Zzzzzz Mozzy's

Door: Jamie

Blijf op de hoogte en volg Jamie

25 November 2010 | Kenia, Nairobi

Culture Shock !!

(link foto's staat onderaan het verhaal)

Dinsdag 27 juli 2010

We zijn nog steeds op safari, dag 3 breekt aan.
Hij breekt nogal vroeg, want we dachten dat we gister vroeg op moesten vandaag ging het wekkertje al om 06:00 uur. Hierdoor hebben we wel kunnen genieten van een adem benemende zonsopgang. De reden van de vroege start is het bezoek aan een echt Masai dorpje.
Na een kopje thee gaan we samen met de Masai jongens van het kamp op pad. Het is een heerlijke wandeling over de Keniaanse vlaktes. Midden in het niets doemt er een ronde kring van takken op. Het dorpje wat we bezoeken is, net als alle andere dorpjes, helemaal omringt door een muur van takken. Dit is om de wilde dieren buiten het dorp te houden. De Masai stam die in dit dorpje leeft, leeft er op tradotionele wijze maar is inmiddels wel gewend aan toeristen.
We krijgen eerst te horen hoe het er aan toe gaat bij de Masai stammen. Het gaat allemaal om de status van de mannen. Lekker terug in de tijd dus.
Deze status kan je op meerdere fronten opkrikken. Door het hoogst te springen, het beste te jagen en dus het snelst met de edele delen van een leeuw terug keren naar het dorp. Door geen geluid te maken tijdens de besnijdenis die de jongens ondergaan wanneer zij in hun puberteit zijn. En ten slotte is het aantal koeien die je bezit als jonge Masai man heel belangrijk. Deze zijn nodig om vrouwen mee te kopen. Een gemiddelde vrouw is tien koeien waard. Wanneer de Masai man ongeveer dertig jaar oud is koopt hij zo'n vijf vrouwen. Althans vrouwen? De vrouwen zijn slechts dertien jaar oud! In mijn ogen zijn dit dus nog kleine meisjes. In de Masai wereld zijn deze meisjes klaar om vrouw te worden. Ongelofelijk!
In shock liepen we verder en mochten we in één van de huisjes kijken. De huisjes zijn zo klein en laag dat je gebukt door het deurtje moet. Binnen is het helemaal donker en door de dikke rook die er hangt zie je helemaal niets. Door foto's te maken, kon je later terug zien wat zich in de huisjes bevindt. Het was niet erg dat je niets kon zien, want het was er niet om uit te houden door de rook. In een pot dicht huisje (later dus ontdekt op de foto) zaten twee meisjes/kindjes te koken op een rokerig vuurtje. Ik kwam hoestend en proestend het huisje uit maar zij hebben er geen enkele moeite mee. Dit verklaard waarom de kindjes er heel ongezond en vies uit zien.
Na de rondleinding in het dorpje en het zien van kleine hutjes, een kudde geitjes en verlegen Masai kindjes, werd er voor ons gedanst, gezongen en hoog gesprongen. Het was een mooi gezicht.
Om nog meer inzicht te krijgen in het leven van de Masai mannen, gingen we daarna mee de vlakte op. Gewapend met speer en pijl en boog. Spannend! Onderweg liepen we langs uitgedroogde karkassen en skeletjes, maar hebben we geen wild dier gezien. Wel hebben we een poging gedaan met het speer gooien en pijl en boog schieten. Onze gymlessen kwamen hierbij goed van pas en de gymleraren mogen trots op ons zijn.
Tenslotte, hoe kan het ook anders, werden we langs het spontaan opgezette marktje geleidt en konden we niet alleen sieraden, maar ook hele wapen uitrustingen kopen. Sian liet zich verleiden en heeft een zwaard gekocht, haha.
Terug in het dorp pakten we onze spulletjes weer in en na een stevig ontbijt verlaten we de Masai Mara. Op naar het tweede deel van de safari, Lake Nakuru.
Het meer Nakuru ligt aan de andere kant van Nairobi dus liggen er weer een heleboel kilometers voor ons.
Onderweg vond Sammy het de normaaltste zaak van de wereld, maar werd ik helemaal wild toen we een Twister zagen!! Een echte wervelwind!! Wel ver van ons busje vandaan, maar toch. Ik vond het echt bijzonder om te zien.
Halverwegen hebben we echt Keniaans gelunched en vervolgens afscheid genomen van Annie en haar vader en van Sian. Zij gaan niet mee naar Lake Nakuru.
Nakuru is de derde grootste stad van Kenia en het is er ontzettend druk. Wat er opviel waren de grappige fiets taxi's. De fietsen hebben een luxe bagage drager met een dik zacht kussentje erop. Je ziet allemaal zakenlui achterop zitten en vrouwel die terug komen van de markt, beladen met tasen vol groenten en fruit.
Vanavond slapen we in een hotel. Het is een redelijk luxe hotel voor Keniaanse begrippen. Na het inchecken hebben we afgesproken in de eetzaal. We zijn nu nog met z'n vieren. Vier Nederlandse dames en dat valt op als je een eetzaal binnen stapt die vol zit met Kenianen. De verbazing hield gelukkig niet al te lang aan en zochten we rustig een tafeltje op. Na een lekkere maaltijd en een warme douche zochten we onze bedjes op. Morgen moeten we weer scherp zijn om de rest van de Big 5 te spotten.

link foto's: http://picasaweb.google.com/110499589480486761305/16Dag3SafariDag25#

Zzzzzzzz mozzy's

(link foto's staat onderaan het verhaal)

Woensdag 28 juli 2010

Anne was vanochtend mijn reddende engel. Ik stond onder de douche met mijn haar vol shampoo toen het warme water uitviel. Gelukkig wist zij dit snel te fixen bij de receptie en gingen we na een lekkere douche, naar het ontbijt. Dit is trouwens altijd corn flakes, toast met gebakken ei en spek of een omelet. Wat een prima ontbijt is.
Lake Nakuru is een natuurpark naast de grote stad. Het is tegenwoordig dus een beschermd gebied omringt door hekken. Bij de entree waarschuwt Sammy ons dat we ons flink mogen insmeren met anti-muggen spul. Het stikt er namelijk van de nogal grote muggen. Dit komt omdat ze een aantal jaar geleden expres grote muggen hebben uitgezet in het park, zodat deze de Malaria muggen verdrijven. Deze king-size muggen hebben zich als een razende voortgeplant met het gevolg dat wanneer het busje rijdt het wel gaat. Zodra het busje stil staat wordt je direkt omringt door een hele zwerm muggen. Stoer als wij Nederlandse dames zijn laten we ons echter niet geheel kennen. Nadat we ons goed hebben ingepakt en totaal bedekt zijn, zijn we helemaal klaar om die wilde dieren te spotten. Het is trouwens erg koud in het park dus het compleet inpakken kwam goed uit.
We rijden nu niet meer over enorme vlaktes, maar door mooie groen beplante heuvels met aan de ene kant het meer en aan de andere kant een rotswand. Een echte jungle safari. Het heeft geregent vannacht dus is het gras nog nat. Hier houden de leeuwen en luipaarden niet zo van dus moeten we in de bomen kijken. Daar waar het hoog en droog is.
Al gauw vangen we een glimp op van een leeuwin. Ze verdwijnt echter snel in het struikgewas en laat zich niet meer zien. Wie zich wel uitgebreid laten zien zijn de aapjes en de bavianen. De kleine aapjes druk spelend in de bomen en de bavianen wandelen rustig met de billen bloot over het pad. Wat regelmatig voor een muggen aanval zorgt, want denk maar niet dat ze aan de kant gaan voor het busje.
Bij het meer zijn groene gras vlaktes waar pelicanen en heel veel andere mooie vogels, zebra's, gazelle's, gnoe's, impala's en neushoorns te zien zijn. De neushoorns hadden we nog niet gezien! We rijden eerst naar een mooi uitkijkpunt. Vanaf hier kan je het hele meer zien liggen. Echt schitterend! Een deel van het meer ziet roze van de enorme hoeveelheden flamingo's die er staan. Het is vandaag geen heldere dag, wat sprookjes achtig mist veroorzaakt rond het meer. Ik ben niet de enige die er van het uitzicht geniet. Naast me zit een aapje op een rots rustig het meer te aanschouwen.
Na even stil te hebben gestaan bij het moois dat we zien, gaen wij de flamingo's van dichtbij bekijken. Althans dat dachten we. We mochten bij het meer het busje uit en liepen naar de rand om zo de flamingo's te bekijken. Deze zijn alleen nogal bang aangelegd en zetten massaal een vlucht in wanneer je iets te dicht bij komt. Met gevolg, een grote roze waas op de foto.
Terwijl we aan de modderige waterkant liepen, zagen we allerlei afdrukken in de modder. Niet alleen van de gazelle's maar ook grote leeuwenpoot afdrukken. Best gek dat wij nu rustig rondwandelen, daar waar niet lang geleden een leeuw zijn dorst heeft gelest.
We hebben ons best gedaan en veel nieuwe dieren gespot zoals de aapjes, maar ook een soort marmotten, eekhoorntjes, neushoorns, hagedisjes en vlinders. De leeuwen en luipaarden hebben zich goed verscholen vandaag. Ook liepen hier weer aapjes met blauwe "zaakjes", dit blijft me fascineren zo blauw is het.
Terwijl we het park uitrijden slaan we de laatste muggen dood en kletsen we met ze vieren nog lang na over al het moois dat we gezien hebben tijdens de safari. Nagenietend reden we de stad Nakuru in om te lunchen. Ik mag dan wat overdrijven en hou altijd heel goed mijn spullen in de gaten. Dit blijkt absoluut niet overdreven. In de stad Nakuru staat het raampje bij één van de Nederlandse dames open en schiet er uit het niets ineens een arm naar binnen en pakt haar tas. Gelukkig beschikt ze over een snel reactie vermogen en heeft de dief geen kans. Niemand kijkt me daarna nog raar aan dat ik mijn raam dicht doe en de deur op slot.
Op de terugweg stoppen we bij een uitkijkpunt waar ook een aantal stalletjes staan waar we souveniertjes kunnen kopen. Ik kan echt genieten van het onderhandel spelletje en weet een aantal goede deals te sluiten. Drie beeldjes, onderzetters, een broche en veel armbandjes later rijden we dan echt terug naar Nairobi.
Terug in Milmani backpackers bedankten we Sammy voor het mooie safari avontuur. Want dat was het! We hebben onze ogen uitgekeken naar al het moois. Iets wat we niet snel weer zullen zien.
Sian wachtte ons op en we zijn gezellig met z'n drietjes gaan eten.

link foto's: http://picasaweb.google.com/110499589480486761305/17Dag4SafariDag26#

• 26 November 2010 - 11:00

Anne:

Haha nog steeds in juli he, hopelijk kan je die laatste dag er snel bijtypen en kunnen we snel gaan genieten van je nieuwe avontuur;)

xx